Sangiovese is een iconisch Italiaans druivenras, dat bekendstaat om zijn levendige zuren, elegante tanninestructuur en complexe aromaprofiel. In de neus biedt Sangiovese vaak geuren van rijpe kersen, viooltjes, gedroogde kruiden en subtiele aardse tonen, soms begeleid door hints van tabak en leer als gevolg van rijping op eikenhout. In de mond toont de wijn een medium tot volle body, frisse zuren en een aanhoudende, kruidige afdronk.
De belangrijkste wijnregio’s voor Sangiovese zijn Toscane – met bekende appellaties als Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano – en in mindere mate Emilia-Romagna en Umbrië. Sangiovese wordt meestal als monocépage gebruikt, maar kan ook in blends voorkomen.
Typische wijnstijlen variëren van frisse, fruitige wijnen die jong gedronken worden, tot krachtige, goed gestructureerde wijnen die uitstekend kunnen ouderen. Afhankelijk van de regio en vinificatie kan het karakter variëren van lichtvoetig en sappig tot rijk en geconcentreerd.
Aanbevolen wijn-spijscombinaties zijn onder andere pasta met tomatensaus, gegrild rundvlees, wildgerechten zoals haas of hert en harde, gerijpte kazen. De wijn past bijzonder goed bij de mediterrane keuken.
──── 🍷 ────
Viniou – uw wijnkelderbeheer vereenvoudigd
We gebruiken cookies om het bezoek op onze site te meten en om de inhoud te verbeteren.
Wilt u ze inschakelen?