Rode druivensoort

Valdiguié is een zeldzame druivensoort die oorspronkelijk uit Zuidwest-Frankrijk komt, waar hij lokaal ook wel ‘Gros Auxerrois’ wordt genoemd. De druif staat bekend om haar levendige fruitaroma's in de neus en een frisse, sappige smaakstructuur. Typische aroma’s zijn die van rijpe bessen, zoals aardbei, framboos en braam, aangevuld met subtiele florale tonen en een hint van kruidigheid. In de mond levert Valdiguié soepele, middelzware wijnen met een aangename zuurgraad en zachte tannines, waardoor de wijnen zich zeer toegankelijk tonen.

De belangrijkste regio waar Valdiguié wordt gecultiveerd is Zuidwest-Frankrijk, met name in de appellatie Côtes du Lot. Daarnaast is de druif ook relatief populair geworden in Californië, onder de naam ‘Napa Gamay’. Hier creëert men fruitige, licht gekoeld te drinken rode wijnen.

Typisch zijn de Valdiguié-wijnen lichtvoetig en uitgesproken fruitig, soms ook licht mousserend (‘vin primeur’), ideaal voor informele gelegenheden. Qua eetcombinaties zijn Valdiguié-wijnen uitstekend te pairen met charcuterie, gegrilde groenten, gebraden gevogelte of Mediterrane salades, waar de frisse zuren het gerecht mooi ondersteunen.

De belangrijkste regio's voor druif Valdiguié

Geen regio gevonden voor de druivensoort Valdiguié.