De cépage Mourvèdre, lokaal bekend als Monastrell, is een blauwe druivensoort die sterk geassocieerd wordt met warme wijnregio’s zoals de Provençe, de Rhônevallei en Bandol in Frankrijk, evenals in Spanje en delen van Australië. Mourvèdre-wijnen onderscheiden zich door hun diepe, intense kleur en een aromatisch profiel dat wordt gedomineerd door donkere bessen, zwarte pruimen, kruiden, gedroogde bloemen en vaak een kenmerkende toets van leer en wild. In de smaak zijn de wijnen vol, krachtig en robuust, met stevige tannines en een verfijnde, kruidige afdronk waarin wederom zwarte vruchten, peper, laurier en soms een aardse nuance naar voren komen.
Typische stijlen zijn zowel monocépage-wijnen als blends, bijvoorbeeld in de beroemde GSM-mix (Grenache, Syrah, Mourvèdre). In de regio Bandol maakt Mourvèdre zelfs krachtige roséwijnen met veel structuur. De wijn combineert uitstekend met gegrild rood vlees, wildgerechten, stoofschotels op basis van lamsvlees en rijke gerechten met kruidige sauzen. Ook bij rijpe, harde kazen of Provençaalse gerechten is Mourvèdre een uitstekende keuze, dankzij zijn uitgesproken karakter en complexe smaakstructuur.