Kishmish is een unieke druivensoort die vooral bekend staat om zijn kleine, pitloze bessen en zijn delicate, aromatische profiel. Aroma’s van verse druiven, gedroogde abrikozen, rozijnen en subtiele bloemige tonen domineren het bouquet. In de mond presenteert Kishmish zich met een lichte tot middelzware body, een uitgesproken fruitigheid en een prettige, milde zuurgraad die zorgt voor een evenwichtige smaakbalans.
Kishmish wordt geteeld in verschillende wijnregio’s, met als zwaartepunt Centraal-Azië, vooral Oezbekistan, Tadzjikistan en delen van Iran en Turkije. Ook in de Zwarte Zee-regio’s komt de druivensoort voor.
De wijnen die van Kishmish gemaakt worden, variëren van versterkte en dessertwijnen tot lichte, frisse witte wijnen en natuurlijke zoete wijnen. Het frisse, fruitige karakter maakt ze uitermate geschikt als aperitief of bij het dessert.
Wat betreft wijn-spijscombinaties past Kishmish uitstekend bij zoete en hartige gerechten: denk aan lichte patés, zachte kazen, Aziatische schotels met een zoetzure saus, fruitdesserts of niet te pittige currygerechten. Ook combineert een gekoelde Kishmish uitstekend met notentaart of baklava.