Pedro Ximénez is een wit druivenras dat vooral bekend staat om zijn bijdrage aan rijke, weelderige dessertwijnen. Deze druif kenmerkt zich door intense aroma’s van rozijnen, gedroogde vijgen, honing, karamel en soms een subtiele toets van koffie. In de smaak is Pedro Ximénez uiterst zoet en volmondig, met een stroperige textuur en een lange, elegante afdronk. De belangrijkste wijnregio’s waar Pedro Ximénez wordt verbouwd zijn onder andere de Spaanse regio’s Andalusië, met de nadruk op Jerez (Sherry), Montilla-Moriles en Malaga.
Pedro Ximénez wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het maken van natuurlijke zoete wijnen, met als bekendste stijl de gelijknamige PX Sherry. Deze wijnen ondergaan een indrogingsproces waarbij de druiven in de zon worden gedroogd om het suikergehalte te concentreren. Het resultaat zijn wijnen met een complexe en diepe zoetheid, ideale begeleiders van desserts.
Voor wijn-spijscombinaties past Pedro Ximénez uitstekend bij blauwe kazen zoals Roquefort, rijk gebak, chocolade-desserts of vanille-ijs. Ook bij koffie- of notengebaseerde nagerechten komt deze wijn uitstekend tot zijn recht. Een verrassende combinatie vormt PX met gegrilde foie gras, waar de zoetheid en het vet prachtig samengaan.
──── 🍷 ────
Viniou – uw wijnkelderbeheer vereenvoudigd
We gebruiken cookies om het bezoek op onze site te meten en om de inhoud te verbeteren.
Wilt u ze inschakelen?