Picapoll, ook wel bekend als Picapoll blanc of Picpoul, is een inheemse druivensoort uit Catalonië, met de herkomst vooral in de regio’s Pla de Bages en Empordà in Spanje. Deze druif kenmerkt zich door zijn delicaat aromatisch profiel met frisse tonen van citrusfruit, groene appel, witte perzik en soms subtiele florale accenten, aangevuld met minerale nuances. In de mond presenteert Picapoll zich licht, elegant en levendig met een uitgesproken frisheid dankzij de hoge zuurgraad en een medium body, hetgeen vaak resulteert in wijnen die verkwikkend en gemakkelijk drinkbaar zijn.
De belangrijkste wijnregio's voor Picapoll zijn de DO Pla de Bages en in mindere mate enkele gebieden in Zuid-Frankrijk, zoals de Languedoc, waar de druif bekend staat als Picpoul. Typische wijnstijlen variëren van jonge, frisse witte wijnen tot meer complexe versies met rijping op gist of vat.
Qua gastronomische combinaties past Picapoll uitstekend bij schaal- en schelpdieren, lichte visschotels, salades met citrusdressing en zachte kazen. Ook bij mediterrane gerechten op basis van groenten of wit vlees komt deze aromatische witte wijn volledig tot zijn recht.
Spanje
──── 🍷 ────
Viniou – uw wijnkelderbeheer vereenvoudigd
We gebruiken cookies om het bezoek op onze site te meten en om de inhoud te verbeteren.
Wilt u ze inschakelen?