Alicante Bouschet is een unieke teinturier-druif, wat betekent dat zowel het vruchtvlees als het sap rood gekleurd zijn. Deze variëteit levert intense, diepgekleurde wijnen met een krachtig aroma van rijp zwart fruit zoals bramen, kersen en pruimen, vaak aangevuld met kruidenachtige en aardse tonen. In het bouquet zijn nuances van zoethout, tabak en soms een hint van chocolade waarneembaar. De smaak is vol en stevig, met aanwezige, maar afgeronde tannines en een lange, warme afdronk.
Alicante Bouschet vindt zijn belangrijkste productieregio's in Zuid-Frankrijk, vooral in de Languedoc en Provence, en in Portugal, met als zwaartepunt de Alentejo-regio. Daarnaast wordt deze druif in beperkte mate aangeplant in Spanje en enkele Nieuwe Wereld-landen.
De wijnen van Alicante Bouschet variëren van monocépages tot blends, vaak als versterking van kleur en structuur. Ze worden meestal als krachtige rode wijnen gebotteld, maar er komen ook rijke roséwijnen en zelfs versterkte stijlen voor.
Gastronomisch komt Alicante Bouschet uitstekend tot zijn recht naast gegrild rood vlees, stoofpotten, wildgerechten en gerijpte kazen. Ook combineert hij mooi met gerechten op basis van paddenstoelen of geroosterde groenten.
Portugal
Spanje
VS
Italië
Frankrijk
──── 🍷 ────
Viniou – uw wijnkelderbeheer vereenvoudigd
We gebruiken cookies om het bezoek op onze site te meten en om de inhoud te verbeteren.
Wilt u ze inschakelen?