Malmsey, in Nederland beter bekend als Malvasia, is een aromatische druivensoort die vooral wordt gewaardeerd om zijn rijke en complexe smaakprofiel. De Malvasia-druif geeft wijnen met een intens boeket van rijpe exotische vruchten, zoals perzik, abrikoos en meloen, aangevuld met subtiele honing-, noten- en bloementonen. In de mond zijn de wijnen vaak vol en romig, met een aangename balans tussen zoetheid en frisse zuren, wat zorgt voor een lange, elegante afdronk.
Belangrijke wijnregio’s voor Malvasia zijn Madeira (waar Malmsey de zoetste stijl van Madeira-wijn levert), Italië, vooral Sicilië en Friuli, en de Canarische Eilanden. Deze druif wordt gebruikt voor verschillende wijnstijlen, variërend van droge en licht aromatische witte wijnen tot rijke, complexe dessert- en versterkte wijnen.
Bij foodpairing komt Malvasia uitstekend tot zijn recht naast blauwschimmelkaas, paté, gerechten met Aziatische kruiden, maar ook bij desserts met noten, vijgen of karamel. De zoetere stijlen zijn uitmuntend bij rijke desserts en als digestief, terwijl de droge varianten mooie combinaties vormen met vis- en zeevruchtenschotels.