Muscadelle is een wit druivenras dat oorspronkelijk uit Zuidwest-Frankrijk komt en vooral bekend is als een aromatische ondersteuning in Bordeaux-wijnen. Het druifprofiel wordt gekenmerkt door een delicate geur van verse druiven, florale noten zoals acacia en kamperfoelie, en hints van muskaatdruif, peer en citrus. Qua smaak biedt Muscadelle een zachte, verfrissende zuurgraad met tonen van rijpe appel en honing, wat bijdraagt aan wijnen met een ronde structuur en een licht kruidige afdronk.
De belangrijkste teeltgebieden zijn Bordeaux en Bergerac, waar Muscadelle vooral wordt gebruikt in blends voor zowel droge als zoete wijnen, zoals Sauternes en Monbazillac. In mindere mate komt de druif ook voor in Australië (onder de naam Tokay of Topaque).
Typische wijnstijlen variëren van frisse, aromatische droge witte wijnen tot rijke, complexe likeurwijnen met een uitgesproken zoetheid en botrytis-karakter. Muscadelle-wijnen combineren uitstekend met schaal- en schelpdieren, geitenkaas, lichte salades en Aziatische gerechten. Zoete stijlen passen bijzonder goed bij paté, blauwaderkazen of fruitdesserts waar het florale en honingachtige karakter tot zijn recht komt.
Frankrijk
Duitsland
──── 🍷 ────
Viniou – uw wijnkelderbeheer vereenvoudigd
We gebruiken cookies om het bezoek op onze site te meten en om de inhoud te verbeteren.
Wilt u ze inschakelen?