Ribolla Gialla is een karakteristieke witte druivensoort die vooral wordt verbouwd in het noordoosten van Italië, met name in Friuli-Venezia Giulia, en in het westen van Slovenië. De wijnen van Ribolla Gialla onderscheiden zich door hun frisse, levendige zuren en een delicate mineraliteit. In het aromatische profiel domineren tonen van citrus, groene appel, limoen en witte bloemen, soms aangevuld met subtiele hints van amandel en kruiden. In de mond presenteert de wijn zich knisperend droog, met een lichte body en een verfrissend mondgevoel.
Ribolla Gialla wordt zowel als frisse, jonge witte wijn en als complexe, op de schil vergiste ‘orange wine’ geproduceerd. De frisse stijl is puur en elegant, terwijl de oranje variant diepere aroma’s van gedroogd fruit, honing en specerijen ontwikkelt.
Deze druif leent zich uitstekend voor combinaties met lichte voorgerechten, schaal- en schelpdieren, witvis en groentegerechten. Ook bij Aziatische gerechten met frisse smaken of een lichte kruidigheid komt Ribolla Gialla goed tot zijn recht. Door zijn levendige zuurgraad is hij bovendien een ideale begeleider van gegrilde groenten en frisse salades.
Slovenië
──── 🍷 ────
Viniou – uw wijnkelderbeheer vereenvoudigd
We gebruiken cookies om het bezoek op onze site te meten en om de inhoud te verbeteren.
Wilt u ze inschakelen?