De Prosecco, ook bekend als Glera, is een wit druivenras dat zijn oorsprong vindt in Noordoost-Italië, vooral in de regio’s Veneto en Friuli Venezia Giulia. Het aromatische profiel kenmerkt zich door frisse en fruitige geuren van groene appel, peer, perzik, witte bloemen en soms een subtiele hint van citrus en amandel. In de mond is Prosecco levendig, licht en verfrissend met een fijne zuurgraad en meestal een lichte body. De smaak wordt vaak omschreven als elegant met delicate fruitige tonen en een zachte mousse bij de mousserende varianten.
De belangrijkste wijnstreek voor Prosecco is zonder twijfel de Conegliano Valdobbiadene in Veneto, erkend door de DOCG-status, maar ook de bredere Veneto en Friuli zijn toonaangevend. Prosecco wordt voornamelijk als mousserende wijn geproduceerd: Spumante (volmousserend) en Frizzante (licht mousserend), maar ook stille varianten komen voor.
Prosecco is zeer veelzijdig bij het combineren met gerechten. Het past uitstekend bij lichte voorgerechten, schaal- en schelpdieren, sushi en frisse salades. Ook bij gevogelte of als aperitief komt de wijn volledig tot zijn recht dankzij zijn levendige karakter en harmonieuze frisheid.
──── 🍷 ────
Viniou – uw wijnkelderbeheer vereenvoudigd
We gebruiken cookies om het bezoek op onze site te meten en om de inhoud te verbeteren.
Wilt u ze inschakelen?