Rosé Blends onderscheiden zich door hun verfijnde en veelzijdige karakter. In het aroma-profiel komen vaak frisse tonen van rood fruit, zoals aardbei, framboos en kers, naar voren, aangevuld met florale nuances en subtiele hints van citrus of kruiden. De smaak is doorgaans licht tot medium van body, levendig en verfrissend, met een aangename balans tussen zuren en fruitigheid. Typisch bieden deze wijnen een droge afdronk, hoewel semidroge varianten ook voorkomen.
Belangrijke wijnregio’s waar Rosé Blends veelvuldig worden geproduceerd zijn de Provence in Frankrijk, Rioja in Spanje, maar ook delen van Italië, Zuid-Afrika en Australië. De gebruikte druivensoorten variëren per regio, maar combinaties van Grenache, Syrah, Mourvèdre, Tempranillo of Sangiovese zijn kenmerkend.
Rosé Blends zijn bijzonder geschikt als aperitief, maar komen ook tot hun recht bij lichte zomerse gerechten. Aanbevolen wijn-spijscombinaties zijn salades met geitenkaas, gegrilde groenten, schaal- en schelpdieren, mediterrane tapas en lichte vleeswaren zoals kip of kalkoen. Dankzij hun verfrissende karakter zijn ze bovendien een perfecte match bij Aziatische gerechten met een subtiele kruidigheid.