De Roussette d'Ayze is een zeldzame en karakteristieke druivensoort die oorspronkelijk afkomstig is uit de Haute-Savoie, specifiek uit de regio rondom Ayze in de Franse Alpen. Deze druif produceert doorgaans levendige, frisse witte wijnen die zich onderscheiden door hun subtiele aromatische intensiteit. In het glas onthult de Roussette d'Ayze een elegant bouquet met tonen van witte bloemen, rijpe peren, appel, en hints van citrus, vaak discreet aangevuld met minerale nuances die typerend zijn voor de alpine terroirs.
De belangrijkste wijnregio voor deze druif is de Savoie, met een focus op het dorp Ayze. Hier levert de Roussette d'Ayze meest mousserende of licht bruisende wijnen op, vaak gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Deze wijnen zijn meestal droog, met een verfijnde zuurgraad en een aanhoudende, frisse afdronk.
Roussette d'Ayze past uitstekend bij regionale kazen zoals Reblochon en Tomme de Savoie, maar vormt ook een harmonieuze combinatie met schaal- en schelpdieren, lichte visgerechten of frisse salades. Dankzij het verkwikkende karakter is deze wijn ideaal als aperitief of bij verfijnde, lichte maaltijden.
Frankrijk
──── 🍷 ────
Viniou – uw wijnkelderbeheer vereenvoudigd
We gebruiken cookies om het bezoek op onze site te meten en om de inhoud te verbeteren.
Wilt u ze inschakelen?