Heida is een uniek en veelzijdig Zwitsers druivenras, vooral bekend uit het hoge Valais in het zuiden van Zwitserland, waar het ook wel “Païen” genoemd wordt. Het aromatisch profiel van Heida kenmerkt zich door intense frisheid en levendige zuren, aangevuld met aroma’s van groene appels, peer, citrusvruchten en vaak subtiele tonen van witte bloemen en mineraliteit. In de mond is de wijn meestal droog, elegant en gestructureerd, met een mooie balans tussen fruit, frisse zuren en minerale nuances, wat verwijst naar de stenige, alpiene bodems van de wijnregio.
De belangrijkste aanplant van Heida vindt men in bergachtige gebieden rond Visperterminen, een van de hoogstgelegen wijngaarden van Europa, waar het unieke microklimaat de druif tot optimale rijping brengt. Heida wijnen worden vooral als monocepage witte wijn gemaakt, variërend van licht en verfrissend tot krachtig en rijk door korte houtlagering.
Qua wijn-spijscombinatie doet Heida het uitstekend bij Zwitserse kazen zoals raclette of fondue, zeevruchten, asperges, wit vlees of verfijnde visgerechten. Ook bij vegetarische gerechten op basis van groene groenten komt de zuivere, minerale stijl van Heida perfect tot zijn recht.
Zwitserland
──── 🍷 ────
Viniou – uw wijnkelderbeheer vereenvoudigd
We gebruiken cookies om het bezoek op onze site te meten en om de inhoud te verbeteren.
Wilt u ze inschakelen?