Hárslevelű is een vooraanstaand Hongaars druivenras dat vooral wordt gewaardeerd om zijn verfijnde aromatische profiel en veelzijdigheid. In het glas onthult Hárslevelű een expressief bouquet met tonen van lindebloesem, honing, rijpe perzik, abrikoos en subtiele kruiden, vaak aangevuld door een delicate mineraalheid. De smaak is doorgaans rond en sappig, met een uitgebalanceerde frisheid, elegante zuren en een aanhoudende bloemige afdronk.
De belangrijkste teeltgebieden voor Hárslevelű zijn de Tokajstreek in Noordoost-Hongarije en delen van Slovenië. In Tokaj speelt Hárslevelű vaak een bijrol naast Furmint in zowel droge witte wijnen als de beroemde zoete Tokaji Aszú.
Typisch produceert Hárslevelű zowel droge, aromatische wijnen met een frisse structuur als halfzoete en edelzoete wijnen met rijke honing- en fruittonen. Die laatste hebben een groot rijpingspotentieel.
Voor spijscombinaties past Hárslevelű uitstekend bij gerechten met aromatische kruiden, zoals Aziatische keuken, geroosterde gevogelte, lichte curry’s en zachte kazen. De zoete varianten combineren voortreffelijk met foie gras, desserts met abrikoos of walnoten, en blauwe kazen.
Hongarije
──── 🍷 ────
Viniou – uw wijnkelderbeheer vereenvoudigd
We gebruiken cookies om het bezoek op onze site te meten en om de inhoud te verbeteren.
Wilt u ze inschakelen?