Olaszrizling is een veelzijdige witte druivensoort die een prominente plaats inneemt in Centraal-Europa, met name in Hongarije, waar het een van de meest aangeplante variëteiten is, vooral rond het Balatonmeer, Eger, en Sopron. Het profiel van de Olaszrizling wordt gekenmerkt door frisse zuren en een subtiel aromatisch karakter. In de neus komen vaak tonen voor van groene appel, citrus, amandelbloesem en soms een vleugje bittere amandel of steenfruit. In de mond is de wijn doorgaans droog tot licht off-dry, met een levendige frisheid, een medium body en een minerale afdronk die typerend is voor de kalkrijke bodems van de regio.
De Olaszrizling wordt vooral gebruikt voor het produceren van frisse, fruitige wijnen die jong gedronken dienen te worden, maar kan in uitzonderlijke gevallen ook complexe, vatgerijpte of zelfs edelzoete stijlen voortbrengen. Droge versies combineren uitstekend met visgerechten, schaal- en schelpdieren en frisse salades. Ook sluiten ze fraai aan bij geitenkaas, asperges en lichte Aziatische gerechten. De volle, rijpere varianten komen mooi tot hun recht bij wit vlees, risotto met paddenstoelen of gerechten met een subtiele kruiding.
Hongarije
──── 🍷 ────
Viniou – uw wijnkelderbeheer vereenvoudigd
We gebruiken cookies om het bezoek op onze site te meten en om de inhoud te verbeteren.
Wilt u ze inschakelen?