Gringet is een zeldzaam en autochtoon druivenras dat vrijwel uitsluitend voorkomt in de regio Savoie, met name rond het dorpje Ayze. De wijnen die van Gringet worden gemaakt, onderscheiden zich door hun delicate aroma’s van witte bloemen, citrusvruchten, groene appel en subtiele tonen van munt en kruiden. In de mond zijn ze fris, levendig en elegant, met een kenmerkende mineraliteit en een mondvullende textuur die vaak doet denken aan witte Alpenwijnen.
De belangrijkste productiegebieden bevinden zich in de Haute-Savoie, waar de klimatologische omstandigheden zorgen voor een optimale balans tussen rijpheid en fraîcheur. Gringet wordt zowel gebruikt voor stille witte als mousserende wijnen, waarbij Crémant de Savoie een bekende stijl is: licht, verfijnd en met een mooie zuurgraad.
Gringetwijnen komen uitstekend tot hun recht bij verfijnde gerechten. Aan te raden zijn combinaties met zeevruchten, schaal- en schelpdieren, lichte visgerechten, geitenkaas en frisse salades. De frisse zuren en aromatische complexiteit zorgen er tevens voor dat Gringet een ideale wijn is bij de regionale Savoyaardse keuken, zoals raclette of tartiflette.
Frankrijk
──── 🍷 ────
Viniou – uw wijnkelderbeheer vereenvoudigd
We gebruiken cookies om het bezoek op onze site te meten en om de inhoud te verbeteren.
Wilt u ze inschakelen?