De Persanne is een zeldzame, autochtone blauwe druivensoort uit de Savoie-regio in het zuidoosten van Frankrijk. Het aroma- en smaakprofiel onderscheidt zich door verfijnde tonen van zwart fruit, zoals braam en zwarte bes, subtiele kruiden, viooltjes en soms een hint van grafiet of natte steen. In de mond bieden wijnen van Persanne een medium body, levendige zuren en fijne, eerder elegante tannines, waardoor ze verrassend fris en evenwichtig aanvoelen.
De belangrijkste wijnbouwgebieden voor Persanne zijn de dalen rond de rivieren Isère en Arc, met name de wijngaarden bij Saint-Jean-de-Maurienne en Chignin. Hier profiteert de druif van het bergklimaat en de stenige kalkrijke bodems.
Typische wijnen van Persanne zijn meestal monocepage, jong te drinken, maar kunnen soms enkele jaren rijpen. Het karakter varieert van licht en fruitig tot meer geconcentreerd met minerale complexiteit. Ze worden vaak als stille rode wijn geproduceerd maar kunnen ook, zij het zelden, als rosé voorkomen.
De levendige frisheid en het genuanceerde karakter maken Persanne ideaal bij gegrilde eendenborst, lamsvlees met Provençaalse kruiden, licht gerijpte kazen of Savoie-specialiteiten zoals raclette en tartiflette.