Muscatel is een aromatische druivensoort die wereldwijd hoog aangeschreven staat vanwege zijn uitgesproken geur- en smaakprofiel. In het glas herken je direct de intense aroma’s van muskaatdruif, aangevuld met florale tonen van jasmijn, oranjebloesem en roos, samen met nuances van rijpe perzik, abrikoos en soms honing. In de smaak komt het fruitige karakter prachtig naar voren met een elegante frisheid en een lichte kruidigheid.
De belangrijkste wijnregio’s voor Muscatel zijn de Franse regio’s Alsace en Rhône, Spanje (vooral rond Valencia en Málaga), Italië (Piemonte en Sicilië) en Portugal. Ook in Zuid-Afrika en Australië vind je aanzienlijke aanplant van deze druif.
Muscatel wordt veel gebruikt voor frisse, droge wijnen maar is vooral geroemd om zijn zoete dessertwijnen, variërend van lichtvoetig tot geconcentreerd. Sommige stijlen zijn licht mousserend, terwijl andere gekenmerkt worden door een diepe honingachtige rijkdom en complexe aroma’s.
Qua foodpairing combineert Muscatel uitstekend met fruitige desserts, blauwschimmelkazen, kruidige Aziatische gerechten en paté. Ook past deze wijn mooi bij gerechten met amandel of citrus, wat zijn bloemige en frisse karakter extra benadrukt.