Phoenix is een hybride druivensoort die bekendstaat om zijn robuuste groeikracht en uitstekende schimmelresistentie. Het aroma- en smaakprofiel van Phoenix kenmerkt zich door frisse tonen van kruisbes, groene appel en citrus, aangevuld met florale accenten en soms een subtiele hint van muskaatdruif. De zuren zijn levendig, wat zorgt voor een frisse en toegankelijke smaakbeleving.
Phoenix wordt vooral verbouwd in koele wijnregio's, met name in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland is Phoenix een van de meest aangeplante witte druivenrassen, vooral terug te vinden in Gelderland, Limburg en Noord-Brabant.
Typisch worden van Phoenix frisse, aromatische witte wijnen gemaakt die het beste jong gedronken kunnen worden. Daarnaast wordt Phoenix regelmatig gebruikt in blends om aroma en frisheid toe te voegen, en soms verwerkt tot mousserende wijn, waarbij de zuren bijzonder goed tot hun recht komen.
Phoenixwijnen zijn uitstekende begeleiders van lichte gerechten. Ze combineren bijzonder goed met schaal- en schelpdieren, frisse salades, geitenkaas en lichte Aziatische gerechten. De uitgesproken fruitigheid en frisse zuurgraad maken hen ideaal als aperitief of bij zomerse maaltijden.