Zilavka is een autochtone witte druivensoort uit Bosnië en Herzegovina, voornamelijk geteeld in de zonnige regio Herzegovina rondom Mostar. Deze druif levert elegante wijnen met een helder strogele kleur en een uitgesproken aromatisch profiel. In de neus worden tonen van citrusvruchten, groene appel, witte perzik en florale hints zoals acacia en kamille waargenomen. In de mond presenteren Zilavka-wijnen zich fris, levendig en evenwichtig, met een verfijnde mineraliteit en subtiele tonen van amandel in de afdronk.
De belangrijkste wijnstijlen gemaakt van Zilavka zijn droge stille wijnen, vaak ongeblend of soms in combinatie met autochtone rassen zoals Bena. In uitzonderlijke jaren worden er ook rijpe, op hout gerijpte varianten geproduceerd, die extra complexiteit ontwikkkelen.
Zilavka-wijnen zijn bijzonder geschikt als aperitief en combineren uitstekend met lichte gerechten zoals gegrilde vis, zeevruchten, zachte geitenkaas en frisse salades. Ook bij mediterrane gerechten met olijfolie en verse kruiden komt deze wijn goed tot zijn recht. Koel geserveerd komen de aroma’s en smaaknuances van Zilavka het beste tot hun recht.