Bobal is een inheemse blauwe druivensoort uit Spanje, met name uit de regio Utiel-Requena in de provincie Valencia, waar hij een essentieel onderdeel vormt van de wijntraditie. Het aromatische profiel van Bobal kenmerkt zich door intense tonen van donker fruit zoals bramen, bosbessen, kersen en pruimen, vaak aangevuld met florale accenten van viooltjes en subtiele kruidigheid. In de smaak is Bobal levendig, met een stevige zuurgraad, zijdezachte tannines en een opvallende frisheid, waardoor wijnen goed bewaren.
Bobal wordt met name geteeld in de DO’s Utiel-Requena en Manchuela, maar wint aan populariteit in andere delen van Oost-Spanje. De druif wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van jonge, fruitige rode wijnen, maar vertoont ook indrukwekkende complexiteit in vatgerijpte (crianza of reserva) wijnen. Daarnaast is Bobal uitstekend geschikt voor rosé vanwege het frisse en fruitige karakter.
Qua wijn-spijscombinatie past Bobal bijzonder goed bij gegrild lamsvlees, geroosterd varkensvlees, tapas met manchego of chorizo, en stevige pastagerechten. Ook in combinatie met mediterrane groenteschotels of gerijpte kazen komt het fruitige karakter van de wijn mooi naar voren.