Witte druivensoort

Malvazija is een veelzijdig druivenras afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, en wordt vooral verbouwd in Kroatië, Slovenië en Italië (waar het bekend staat als Malvasia). Het profiel van Malvazija-wijnen kenmerkt zich door een aromatische neus met tonen van rijpe perzik, citrusbloesem, honingmeloen en een subtiele kruidigheid. In de mond toont deze druif een frisse zuurgraad, medium body en vaak een elegante mineraliteit die het geheel in balans houdt.

De bekendste wijnregio’s voor Malvazija zijn Istrië in Kroatië, Friuli-Venezia Giulia in Italië en het Sloveense Karst-gebied. Hier produceert men zowel frisse, fruitige jonge wijnen als complexe, op hout gerijpte versies die zich lenen voor verdere rijping. Naast stille wijnen vindt men ook droge en licht aromatische varianten, alsook versterkte en oranje wijnen, afhankelijk van de vinificatiemethode.

Malvazija komt uitstekend tot zijn recht naast mediterrane gerechten, schaal- en schelpdieren, witvis, risotto’s en lichte pastagerechten. Ook combineert deze druif goed met zachte kazen en gerechten met verse kruiden. Zijn veelzijdigheid en verfijnde karakter maken Malvazija tot een geliefde keuze bij wijnliefhebbers.

De belangrijkste regio's voor druif Malvazija

Geen regio gevonden voor de druivensoort Malvazija.