De Bastardo is een karaktervolle blauwe druif die vooral bekendstaat om zijn rol in Portugese en Spaanse wijntradities, maar ook een opkomende reputatie geniet binnen andere Europese regio’s. Het aromaprofiel van Bastardo wordt gekenmerkt door levendige tonen van rood fruit, zoals kersen en frambozen, aangevuld met subtiele bloemige nuances en soms een hint van specerijen of aardse mineraliteit. In de mond is deze druivensoort doorgaans licht tot medium van body, met een frisse zuurgraad en zachte, zijdezachte tannines, waardoor de wijnen elegant en goed doordrinkbaar zijn.
De belangrijkste teeltgebieden zijn de Dão en Douro in Portugal, waar Bastardo (“Trousseau” in Frankrijk) traditioneel gebruikt wordt voor zowel mono-cépage als blends, en ook in gedeelten van Noord-Spanje, zoals Galicië. Bastardo is essentieel in bepaalde portwijnen, maar levert ook expressieve, droge rode wijnen en lichtere rosés.
Bij gastronomische combinaties komt Bastardo uitstekend tot zijn recht bij gerechten als gegrilde tonijn, wit vlees, gevogelte, gekruide worsten en halfharde kazen. Het fruitige, frisse karakter zorgt bovendien voor een mooie balans bij Mediterrane schotels en verfijnde, kruidige tapas.
Portugal
──── 🍷 ────
Viniou – uw wijnkelderbeheer vereenvoudigd
We gebruiken cookies om het bezoek op onze site te meten en om de inhoud te verbeteren.
Wilt u ze inschakelen?