Albarola is een inheemse witte druivensoort uit Ligurië, Italië, die vooral bekend is om zijn rol in de prestigieuze Cinque Terre DOC. Het aromatische profiel van Albarola wordt gekenmerkt door frisse citrusaroma’s zoals citroen en grapefruit, aangevuld met subtiele florale en kruidige tonen, licht steenfruit en een delicate minerale ondertoon. De smaak is doorgaans fris en levendig met een middelmatige zuurgraad, een licht ziltige impressie en een bescheiden alcoholgehalte, wat zorgt voor een elegante en toegankelijke wijn.
De belangrijkste regio’s voor Albarola zijn de Ligurische kuststreek, in het bijzonder de provincies La Spezia en de Cinque Terre, waar de druif vaak geblend wordt met Bosco en Vermentino. Albarola wordt meestal gebruikt voor lichte, droge witte wijnen, die helder-strogeel van kleur zijn, maar ze kan ook —zij het minder frequent— in enkelvoudige wijnen voorkomen.
Typische wijnstijlen van Albarola zijn droge, verfrissende wijnen met een zuivere mineraliteit, perfect te combineren met lokale zeevruchten, gegrilde vis, lichte salades en mediterrane gerechten. De subtiele kruidigheid van de wijn maakt hem ook zeer geschikt bij risotto met zeevruchten of zachte kazen.
Italië
──── 🍷 ────
Viniou – uw wijnkelderbeheer vereenvoudigd
We gebruiken cookies om het bezoek op onze site te meten en om de inhoud te verbeteren.
Wilt u ze inschakelen?