Furmint is een inheems druivenras uit Hongarije, vooral beroemd vanwege de productie van Tokaj-wijnen. Het profiel van Furmint kenmerkt zich door intense aroma’s van groene appel, peer, citrusvruchten en soms florale tonen zoals kamille. Bij veroudering ontwikkelen de wijnen vaak aroma's van gedroogd fruit, honing en notige nuances. In de mond is Furmint fris en levendig dankzij de uitgesproken zuren, met een elegante mineraliteit en een verfijnde structuur.
De belangrijkste wijnregio voor Furmint is Tokaj in Noordoost-Hongarije, maar het druivenras komt ook voor in delen van Slowakije en Slovenië. Furmint wordt gebruikt voor verschillende wijnstijlen: van droge, strak minerale witte wijnen tot de beroemde zoete Tokaji Aszú, die wereldwijd gewaardeerd wordt om zijn complexiteit en ouderingspotentieel.
Qua foodpairing combineren droge Furmints uitstekend met schaal- en schelpdieren, witvis en lichte Aziatische gerechten door hun frisse zuren. Zoete Tokaji Aszú is subliem bij foie gras, blauwaderkazen of desserts op basis van abrikoos of amandel dankzij het perfecte evenwicht tussen zoet en zuur.
Slowakije
──── 🍷 ────
Viniou – uw wijnkelderbeheer vereenvoudigd
We gebruiken cookies om het bezoek op onze site te meten en om de inhoud te verbeteren.
Wilt u ze inschakelen?