| Verpakking | Fles (75cl) |
|---|---|
| Type | Wijnen |
| Kleur | Rood |
| Jaartal | 2002 |
| Land | Italië |
| Soort Benaming | DOC |
| Regio | Piëmont |
| Benoeming | Barolo |
| Chateau / Domein | Barolo |
| Huidige fase |
Aftakeling
|
*De waarden die hier worden weergegeven zijn schattingen van gebruikers van de Viniou-app en vormen geen verkoopaanbod.*
| Fles (75cl) | |
| 2025 | 60,00 € |
|---|
──── 🍷 ────
Viniou – uw wijnkelderbeheer vereenvoudigd
|
Jeugd
2002 - 2006
|
Volwassenheid
2007 - 2013
|
Hoogtepunt
2014 - 2023
|
Aftakeling
2024 - 2036+
|
| Druivensoort | Percentage |
|---|---|
| Nebbiolo | 100 % |
Deze Barolo 2002 uit Piemonte is een prachtige vertegenwoordiger van de befaamde Nebbiolo-druif, het exclusieve ingrediënt van de Barolo DOC. Het jaar 2002 was in Piemonte een van de meest uitdagende millésimes van het decennium, gekenmerkt door een koel, regenachtig voorjaar en zomer, gevolgd door een relatief warme herfst. Hierdoor zijn de wijnen uit dit jaar vaak subtieler, lichter en toegankelijker dan de robuuste jaargangen die gewoonlijk met Barolo geassocieerd worden. De vinificatie volgt de traditionele stijl: een lange maceratie en rijping op grote houten vaten geven de wijn zijn typische complexiteit, met veel tertiaire aroma’s en elegante tannines. In het glas biedt deze Barolo zachte tonen van gedroogd fruit, rozen, teer en truffel, aangevuld met subtiele kruiden en een mooi ontwikkelde structuur dankzij de jaren flesrijping.
Piemonte, en in het bijzonder de heuvels rondom Barolo, is befaamd om zijn unieke terroir. De kalkhoudende mergelbodems zorgen voor wijnen met finesse, frisheid en veel mineraliteit. Het koele, continentale klimaat met mistige ochtenden (“nebbia” is Italiaans voor mist en gaf de druif Nebbiolo zijn naam) verlengt het groeiseizoen, waardoor de druiven langzaam kunnen rijpen en hun kenmerkende aromatische intensiteit ontwikkelen. Sinds de 19e eeuw geldt Barolo als “de wijn der koningen”, met een rijke geschiedenis en wereldwijd aanzien.
Bij zo’n klassiek glas Barolo passen stevige, rijke gerechten uitstekend. Denk aan ossobuco, risotto met paddenstoelen of truffel, gestoofde runderribben of wild zoals haas en fazant. In de regio zelf wordt Barolo vaak geserveerd bij tajarin al tartufo (eierpasta met truffel) of brasato al Barolo (rund gesmoord in Barolo). Ook gerijpte kazen zoals Parmigiano Reggiano of oude Taleggio vormen een harmonieus huwelijk met deze wijn.
Serveer deze Barolo het best op 18-20°C in een breed, bol glas zodat het bouquet volledig tot zijn recht komt. Karaferen wordt aanbevolen voor oudere wijnen als deze, om eventuele bezinksel te verwijderen en het aromapalet optimaal te openen. Neem tijd om te genieten van elke evolutie in het glas – met geduld openbaart zich de ware ziel van de Barolo.
Optimaliseer het beheer van uw Wijnen kelder met Viniou!
Volg, organiseer en ontdek uw Wijnen in alle eenvoud.
Download Viniou nu en transformeer het beheer van uw wijnkelder in een soepele en intuïtieve ervaring!
Alle informatie die u hier ziet over de fles Wijnen Barolo Barolo - 2002 kan automatisch worden toegevoegd aan uw eigen Wijnen via de Viniou-applicatie door eenvoudig de naam van uw Wijnen in te voeren of het etiket te scannen. Profiteer van onze wijnkelderbeheer-tool om uw gepersonaliseerde Wijnen-fiches in een handomdraai te creëren en organiseren.
We gebruiken cookies om het bezoek op onze site te meten en om de inhoud te verbeteren.
Wilt u ze inschakelen?