Viognier is een aromatisch wit druivenras dat bekendstaat om zijn expressieve en weelderige profiel. In het glas onthult Viognier een verleidelijk bouquet van perzik, abrikoos, mandarijnbloesem en subtiele florale tonen zoals kamperfoelie en viooltjes. Op het gehemelte is de wijn mondvullend, soepel en zijdezacht, met een mooie balans tussen frisheid en een lichte kruidigheid. Vaak vertonen Viognier-wijnen ook accenten van tropisch fruit en een vleugje honing, zeker bij rijpere exemplaren.
De druif vindt haar oorsprong in de Noordelijke Rhône, waar vooral Condrieu en Château-Grillet tot de top behoren. Inmiddels wordt Viognier ook succesvol aangeplant in Languedoc, Californië, Australië en Zuid-Afrika.
Viognier wordt meestal als droge, aromatische witte wijn gemaakt, maar er bestaan ook lichtere, frissere stijlen en zelfs enkele dessertwijnen. De volle stijl en lage zuurgraad maken Viognier bijzonder geschikt als begeleider van diverse gerechten.
Aanbevolen wijn-spijscombinaties zijn gerechten uit de Aziatische keuken, curry’s, gegrilde vis, kreeft, gevogelte met romige sauzen en zachte kazen. De aromatische intensiteit van Viognier komt bijzonder goed tot zijn recht bij gekruide en exotische gerechten.
Frankrijk
Chili
VS
Portugal
Argentinië
Bulgarije
──── 🍷 ────
Viniou – uw wijnkelderbeheer vereenvoudigd
We gebruiken cookies om het bezoek op onze site te meten en om de inhoud te verbeteren.
Wilt u ze inschakelen?