| Verpakking | Fles (75cl) |
|---|---|
| Type | Wijnen |
| Subtype | Liqueurachtig |
| Kleur | Wit |
| Jaartal | 2009 |
| Land | Frankrijk |
| Soort Benaming | AOC |
| Regio | Bordeaux |
| Benoeming | Sauternes |
| Chateau / Domein | Yquem |
| Huidige fase |
Volwassenheid
|
*De waarden die hier worden weergegeven zijn schattingen van gebruikers van de Viniou-app en vormen geen verkoopaanbod.*
| Fles (75cl) | |
| 2025 | 470,00 € |
|---|
──── 🍷 ────
Viniou – uw wijnkelderbeheer vereenvoudigd
|
Jeugd
2009 - 2016
|
Volwassenheid
2017 - 2028
|
Hoogtepunt
2029 - 2058
|
Aftakeling
2059 - 2108+
|
| Druivensoort | Percentage |
|---|---|
| Sémillon | 100 % |
Château d’Yquem 2009 is een sublieme Sauternes, wereldwijd geroemd als het vlaggenschip onder de zoete Bordeauxwijnen. Deze uitzonderlijke wijn wordt gemaakt van hoofdzakelijk Sémillon, aangevuld met een kleinere hoeveelheid Sauvignon Blanc. Het jaar 2009 staat te boek als een groots wijnjaar in Sauternes, gekenmerkt door warme en droge zomers en ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van noble rot (Botrytis cinerea – edele rotting), essentieel voor het geconcentreerde, complexe karakter van deze wijn. De vinificatie bij Château d’Yquem is uiterst precies: alleen de allerbeste druiven worden in meerdere plukgangen met de hand geselecteerd en vervolgens langzaam geperst en langdurig gerijpt op eikenhouten vaten, wat bijdraagt aan de signature diepgang van deze wijn.
De Sauternais-regio ligt in het zuiden van Bordeaux en geniet van een uniek microklimaat, dankzij de samenvloeiing van de Garonne en Ciron. Het temperatuurverschil tussen deze rivieren creëert ochtendmist in de nazomer en herfst, wat de ontwikkeling van Botrytis cinerea bevordert. De bodem bestaat er hoofdzakelijk uit grind op een onderlaag van klei, wat zorgt voor een optimale drainage en expressie van de druif. De geschiedenis van Château d’Yquem gaat terug tot de 16e eeuw, en het huis heeft altijd bekend gestaan om zijn compromisloze kwaliteitsstreven.
Deze wijn vraagt om bijzondere gastronomische combinaties. Klassiek wordt Sauternes geserveerd bij foie gras, waar de rijke, zoete, honingachtige aroma’s perfect samenkomen met het zoute, romige karakter van het gerecht. Maar Yquem doet het ook geweldig bij blauwe kazen zoals Roquefort. Voor een verrassende combinatie kun je ‘m serveren bij Aziatische gerechten met een subtiele kruidigheid, coquilles of zelfs bij desserts met perzik of abrikoos. Ook in combinatie met een tarte tatin komt de wijn bijzonder goed tot zijn recht.
Voor de optimale beleving raad ik aan de Château d’Yquem 2009 te serveren op een temperatuur tussen 10-12°C. Schenk het liefst in niet te kleine glazen zodat de aroma’s goed tot ontplooiing komen. Decanteren is niet strikt noodzakelijk, maar kan jonge jaargangen helpen zich nog verder te openen. Deze wijn kan nu reeds met veel plezier gedronken worden, maar zal nog tientallen jaren gracieus evolueren in de kelder.
Geef uw wijnkelderbeheer een boost bij Wijnen met Viniou!
Volg, organiseer en ontdek uw Wijnen moeiteloos.
Download Viniou en beheer je wijnkelder als een expert!
Alle informatie die u hier ziet over de fles Wijnen Sauternes Château Yquem - 2009 kan automatisch worden toegevoegd voor uw eigen wijnen via de wijnkelderbeheer software Viniou door simpelweg de naam van uw wijn in te voeren of het etiket te scannen. Profiteer van onze tool voor wijnkelderbeheer om uw gepersonaliseerde wijnfiches in een oogwenk te maken en te organiseren.
We gebruiken cookies om het bezoek op onze site te meten en om de inhoud te verbeteren.
Wilt u ze inschakelen?